/Μνημεία

Μνημεία

Μαυσωλείο Γαζή Εβρενός (αρχές 15ου αιώνα).
Πρόκειται για το σημαντικότερο μνημείο των Γιαννιτσών. Η πρόσφατη αναστύλωση του απεκατέστησε την αρχική του αξία. Ο Γάζη Εβρενός ήταν κορυφαίος στρατηλάτης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Εγκαταστάθηκε το 1385 στα Γιαννιτσά. Πέθανε το 1417 σε ηλικία 129 χρονών.
Μαυσωλείο Αχμέτ Μπέη Εβρενόσογλου (τέλη 15ου αιώνα).
Στη βιβλιογραφία αλλά και στην αντίληψη της πόλης έχει περάσει ως το μαυσωλείο του εγγονού του Γάζη Εβρενός, του περίφημου Αχμέτ Μπέη. Είναι όμως πολύ πιθανόν να πρόκειται για Αρρεναγωγείο μιας και ο τάφος του εγγονού θα πρέπει να αναζητηθεί στο Στρατόπεδο Καψάλη.
Το Ρολόι.
Χτίστηκε το 1753 απο τον Σερίφ Αχμέτ για να τιμήσει τους γοννείς του. Η αναστύλωση του απεκατέστησε την αρχιτεκτονική του μορφή. Ο πύργος φέρει εντοιχισμένη κτητορική επιγραφή στην ανατολική του όψη. Το ορθογώνιο κτίριο που αγγίζει τα 25 μέτρα ύψος. Θεωρητικά το κτίσμα αποτελούσε χώρο από όπου γινόταν ο στρατιωτικός έλεγχος της περιοχής.
Τα Λουτρά του Γαζή Εβρενός.
Χρονολογούνται γύρω στα 1380 και βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων απο το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρένος.
Τα Λουτρά του Αχμέτ Μπέη.
Χρονολογούνται στα τέλη του 15ου αιώνα και βρίσκονται εντός του Στρατοπέδου Καψάλη. Κατά τον Εβλιγιά Τσελεμπή ήταν χτισμένα πάνω στις μαγικές πέτρες του Μωυσή γεγονός που ερμήνευε και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Το τζαμί του Σεϊχη Ιλαχή.
Χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα και χτίστηκε απο τον εγγονό του Γαζή Εβρενός, τον Αχμέτ Μπέη. Στον περιβάλλοντα χώρο του θα πρέπει να αναζητηθεί ο τάφος του Σεϊχη Ιλαχή και του Αχμέτ Μπέη. Είναι ένα μικρών διαστάσεων τζαμί στην βόρεια πλευρά της πόλης. Ο μιναρές του σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ υπάρχει ένα τμήμα με επιμελημένη τοιχοδομία. Ο Σεϊχης Ιλαχή, ποιητής προς τιμή του οποίου χτίστηκε το τζαμί, άνηκε στις τάξεις των δερβίσηδων, υπήρξε διακεκριμένος δάσκαλος και άνθρωπος των γραμμάτων.
Το τζαμί του Ισκεντέρ Μπέη.
Χτίστικε στις αρχές του 16ου αιώνα απο το δισέγγονο του Γαζή Εβρενός, τον Ισκεντέρ Μπέη. Το μνημείο ήταν γνωστό στα νεότερα χρόνια ως το Μεγάλο τζαμί των Γιαννιτσών και αποτελούσε για αιώνες το τοπόσημό τους. Ο τρούλος του καθήλωνε τον κάθε επισκέπτη ακόμα και στα χρόνια της παρακμή του (τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα).
Η Οικία του Εμίν Μπέη.
Πρόκειται για την οικία του Εμίν Μπέη του τελευταίου Μπέη και απογόνου του Γαζή Εβρενός, που διοίκησε τον Καζά των Γιαννιτσών. Βρίσκεται στον κεντρικό τομέα της πόλης και είναι γνωστό ως Πολύκεντρο. Το μνημείο αποτελεί ένα καθαρόαιμο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στα Γιαννιτσά.
Ιπποφορβείο.
Βρίσκεται επι της Εγνατίας Οδού (απέναντι απο το Σουπερ-Μαρκετ Γαλαξίας). Χρονολογείται γύρω στο 1750 μ.Χ. Αποτελούσε στάβλο των ζώων των ταξιδιωτών της Εγνατίας Οδού.

*Σημαντικές και περισσότερες πληροφορίες για τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή επισκεφτείτε την σελίδα του δήμου Πέλλας http://www.giannitsa.gr .replica hublot wonderful to make sure that wonderful water-proof ability.high quality fake salvatore ferragamo messenger bags high-performance stainless steel rings are located between the crystal mirror and the condition backside covers.