/Σημαντική διάκριση για τον Θ. Γκουγκουσούδη και το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών

Σημαντική διάκριση για τον Θ. Γκουγκουσούδη και το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών

Το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών αποχαιρετά το 2021 με μία σημαντική διάκριση. Ο καθηγητής κιθάρας και θεωρητικών του Ωδείου, Θεόδωρος Γκουγκουσούδης απέσπασε το Α’ Βραβείο σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης με αφορμή την Επανάσταση του 1821, που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή Αθηνών. Ο Θεόδωρος Γκουγκουσούδης διαγωνίστηκε στην κατηγορία έργων για φωνή και ορχήστρα. Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν μουσικοί εγνωσμένου κύρους όπως ο Γιώργος Κουρουπός (συνθέτης), Ιωσήφ Παπαδάτος (συνθέτης, καθηγητής του τμήματος μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου) και Μίλτος Λογιάδης (μαέστρος, καθηγητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου).

Λίγα λόγια για τον Θεόδωρο Γκουγκουσούδη

Μεγάλωσε στα Γιαννιτσά. Σπούδασε κιθάρα με τον κ. Ιωάννη Ανδρόνογλου (Δίπλωμα Σολίστα Κιθάρας-Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών) και Ανώτερα Θεωρητικά (μέχρι το Πτυχίο Φούγκας-Ενορχήστρωσης) στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και της τάξης Σύνθεσης του Καθηγητή κ. Χρήστου Σαμαρά, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού Διπλώματος Σύνθεσης του Πανεπιστημίου Μουσικής και Δραματικών Τεχνών Mozarteum Salzburg της Αυστρίας. Από τον Οκτώβριο του 2018 είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Σύνθεσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ (Επιβλέπων Καθηγητής: Χρήστος Σαμαράς).

Ως κιθαριστής συνέπραξε ως σολίστ με ορχήστρα σε ηλικία 15 ετών, ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο σε Ρε μείζονα του A. Vivaldi, ενώ έχει ερμηνεύσει επανειλημμένα έργα σύγχρονων συνθετών σε Α’ εκτέλεση. Το 2016 ηχογράφησε και ερμήνευσε έργα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Lund στο Μάλμε της Σουηδίας. Έργα του έχουν αποσπάσει βραβεία στον 7ο Διαγωνισμό Σύνθεσης εις Μνήμην Δημήτρη Δραγατάκη και 13ο Διαγωνισμό Σύνθεσης εις Μνήμην Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, ενώ έχει επιλεγεί, κατόπιν διαγωνισμού, σε εργαστήρια Σύνθεσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 2016 απέσπασε το Γ βραβείο ανάμεσα από 134 συνθέτες από 30 χώρες στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Harald Genzmer στη Γερμανία και εκδόθηκε από το γερμανικό οίκο Schott. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικούς χώρους (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Aula της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Ωδείο Αθηνών, Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, Auditorium Festival Grafennegg, Grosser Saal-Universität München, Jordan Hall-Boston, Solitär-Mozarteum κ.α.) από σύνολα και φορείς όπως: Συμφωνική Ορχήστρα ‘Tonkünstler’ της Βιέννης, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Φεστιβάλ Κιθάρας Βοστώνης, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Αυστριακό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Interface Ensemble, Mozik Neues Ensemble, Ensemble Names κ.α. σε Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία και Η.Π.Α. και έχουν αναμεταδοθεί από την Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ÖRF).

Από το 2018 είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Ο Πρόεδρος, το Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. και το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών συγχαίρουν θερμά τον καθηγητή, Θεόδωρο Γκουγκουσούδη.

Από το Γραφείο Τύπου