/Το ΚΔΑΠ-μΕΑ Γιαννιτσών τίμησε με μια όμορφη και συγκινητική εκδήλωση την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμΕΑ

Το ΚΔΑΠ-μΕΑ Γιαννιτσών τίμησε με μια όμορφη και συγκινητική εκδήλωση την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμΕΑ

Σε εορταστικό κλίμα οι μαθητές, οι γονείς, οι εργαζόμενοι του ΚΔΑΠ-μΕΑ Γιαννιτσών της ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας και οι καθηγητές με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου και του 4ου Γυμνασίου Γιαννιτσών τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, στο χώρο του Κέντρου, στο ισόγειο του Ανοιχτού Θεάτρου Γιαννιτσών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον υπεύθυνο του Κέντρου Πρόδρομο Ασταρτζή, ο οποίος χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους στη γιορτή και καλωσόρισε γονείς και παιδιά. Τόνισε πως το Κέντρο ΑμεΑ της ΔΗΚΕΠΑΠ προσφέρει κατάρτιση και φιλοξενία σε άτομα με βαριές νοητικές και κινητικές αναπηρίες και ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για την πολυετή συνεργασία. Αναφέρθηκε σε στατιστικές που δίνουν υψηλά ποσοστά σε νέες αναπηρίες, κυρίως λόγω ατυχημάτων ή πολέμων, και επεσήμανε την ανάγκη κοινωνικοποίησης αυτών των ανθρώπων ανάμεσα στην κοινωνία. Στη συνέχεια κάλεσε παιδιά του Κέντρου να απαγγείλουν από ένα ποίημα.

Ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, αναφέρθηκε στο διαχρονικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας με Αναπηρία. Χαρακτήρισε την ημέρα της 3ης Δεκεμβρίου σημαντική γιατί μας θυμίζει ότι το άτομο με αναπηρία πρέπει να είναι ένα ισότιμο μέλος της κοινωνίας με ευκαιρίες δουλειάς και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Επεσήμανε την ανάγκη να κατανοήσουμε όλοι την διαφορετικότητα και να αντιμετωπίζουμε τον συνάνθρωπό μας ως ίσο απέναντί μας. Κι αυτό το δείχνουμε και στην καθημερινή μας συμπεριφορά. Τόνισε πως δεν πρέπει να κλείνουμε το δρόμο σε αναπηρικά αμαξίδια στο πεζοδρόμιο ή τον δρόμο, να μην παρκάρουμε σε ράμπες αναπήρων ή στις θέσεις πάρκινγκ.

Ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. Αθανάσιος Επιτροπάκης αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την τοποθέτησή του στην θέση του Προέδρου της ΔΗΚΕΠΑΠ όπου ανήκει και το ΚΔΑΠμεΑ Γιαννιτσών, διαβεβαίωσε για την συνεργασία της επιχείρησης με το Κέντρο και τους εργαζόμενους, ώστε η φοίτηση των παιδιών να είναι στις καλύτερες συνθήκες. Επεσήμανε ότι κτιριακές και άλλες διορθώσεις που απαιτούνται θα γίνουν άμεσα.

Η Εκπαιδεύτρια Καλλιτεχνικών, Αναστασία Σέμου, παρουσίασε το έργο των παιδιών με το οποίο συμμετείχαν στην 1η Πανελλήνια έκθεση των ΚΔΑΠ μεΑ που έγινε στην Πάτρα τον περασμένο Μάιο. Αναφέρθηκε στην ουσιαστική βοήθεια που προσφέρει κάθε είδος τέχνης με το οποίο ασχολείται ένα άτομο με αναπηρία και παρουσίασε το έργο των παιδιών με τίτλο «Ψηφιδωτό Ονείρων». Επισήμανε πως ο πίνακας κοσμεί δημόσιο κτίριο του Δήμου Πατρέων και ζήτησε από τα παιδιά να περιγράψουν τι ζωγράφισαν, ποιο είναι δηλαδή το όνειρό τους.

Χαιρέτισαν επίσης: Η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών Ελένη Πισμίση, η οποία μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας όλων ώστε οι άνθρωποι με αναπηρίες να αισθάνονται ισότιμα μέλη της κοινωνίας και επισήμανε πως η συνεργασία της με τα ΚΔΑΠμεΑ Γιαννιτσών όταν διετέλεσε Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ της έδειξαν την σημαντική δουλειά που γίνεται στο Κέντρο και την επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού σε όλους τους τομείς. Ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τους καθηγητές και τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών που συμμετείχαν πλαισιώνοντας τη γιορτή με μουσική και τραγούδια.

Ο Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Γιαννιτσών Μενέλαος Μιχαηλίδης, που με τους μαθητές του από το 4 Γυμνάσιο Γιαννιτσών, όπου είναι διευθυντής, συμμετείχε ενεργά γι ακόμη μια χρονιά στην γιορτή του Κέντρου, μίλησε για την ουσιαστική συμμετοχή των μαθητών του και την προώθηση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης της νέας γενιάς και όπως κάθε χρόνο οι μαθητές του προσέφεραν το χριστουγεννιάτικο δώρο τους στα παιδιά του Κέντρου ΑμεΑ Γιαννιτσών.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων του ΚΔΑΠ-μΕΑ Αναστασία Τσιμπρή μίλησε για την ημέρα της 3ης του Δεκέμβρη τονίζοντας πως για τους γονείς παιδιών με αναπηρία είναι μια ξεχωριστή μέρα. Κάνει γνωστό προς την κοινωνία τον καθημερινό αγώνα των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους. Έναν αγώνα συνεχή γεμάτο δυσκολίες και χρόνια προβλήματα. Ευχαρίστησε τον Δήμο Πέλλας και την ΔΗΚΕΠΑΠ για την συνεργασία τόσων χρόνων και επεσήμανε την καλή συνεργασία με το προσωπικό ώστε τα παιδιά να φοιτούν στο κατάλληλο περιβάλλον.

Στη συνέχεια οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ η γιορτή ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή μουσική και χορό από όλους τους παρευρισκόμενους.

Στο τέλος της εκδήλωσης, μαθητές και εργαζόμενοι προσέφεραν δώρα που κατασκεύασαν τα ίδια τα παιδιά στους καθηγητές και στους μαθητές τους.

Από το Γραφείο Τύπου