/Φιλαρμονική Δήμου Πέλλας

Φιλαρμονική Δήμου Πέλλας

Η Φιλαρμονική του Δήμου Πέλλας στα Γιαννιτσά ιδρύθηκε το 1937. Στα χρόνια που πέρασαν εκατοντάδες νέοι και νέες αξιοποίησαν και αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο τους χρόνο μαθαίνοντας μουσική και συγχρόνως να συνεργάζονται ομαδικά με συνέπεια και υπευθυνότητα.
Τα μέλη της δεν είναι επαγγελματίες μουσικοί αλλά νεαρά άτομα (μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου) που επιθυμούν να αποκτήσουν μουσικές γνώσεις και έτσι να συμβάλλουν στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Στη Δημοτική Φιλαρμονική φοιτούν ετησίως περίπου 50 μαθητές και διδάσκονται μουσική δωρεάν. Μαθαίνουν θεωρητικά, σολφέζ, ανώτερα θεωρητικά ξύλινα – χάλκινα πνευστά και κρουστά όργανα.
Το κύριο σώμα της Φιλαρμονικής αποτελείται από 40 μουσικούς και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις πολιτιστικού και θρησκευτικού περιεχομένου. Επίσης συμμετέχει σε πολλές συναυλίες και Φεστιβάλ Φιλαρμονικών με ρεπερτόριο βασισμένο όχι μόνο σε κλασσικά έργα γνωστών συνθετών αλλά και σε δημοφιλείς σύγχρονες συνθέσεις.
Μέσα στο σύνολο της Φιλαρμονικής έχει λειτουργήσει «κουιντέτο» χάλκινων πνευστών. Το ρεπερτόριο καλύπτει όλες τις μουσικές τάσεις (συμφωνική μουσική, σύγχρονες συνθέσεις, ελληνική μουσική, ποπ, ροκ, τζαζ). Επίσης υπάρχει και λειτουργεί ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής. Το 2012 δημιουργήθηκε και νέο παράρτημα Φιλαρμονικής στην Δ.Ε. Κρύας Βρύσης.
Με την άρτια μουσική κατάρτιση με την οποία εφοδιάζονται οι μαθητές, τους βοήθησε να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους και να συνεχίσουν τις μουσικές τους σπουδές. Έτσι σήμερα στελεχώνουν επαγγελματικές Φιλαρμονικές Δήμου Θεσσαλονίκης, Αθηνών και σε στρατιωτικά μουσικά σώματα. Πολλοί συνεχίζουν σήμερα στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ή έγιναν καθηγητές μουσικής Μέσης ή Δημοτικής εκπαίδευσης και τέλος καθηγητές σε ωδεία.
Έτσι διαπιστώνουμε πως ο ρόλος της Φιλαρμονικής συμβάλλει δημιουργικά στον τόπο μας τόσο στα πολιτιστικά όσο και στα επαγγελματικά ενδιαφέροντα των νέων.